De beste chili con carne maak je zelf

Echte chili is vurig bruin, intens vullend en heerlijk op een koude winterdag. Je kunt kant-en-klare chili even gemakkelijk bestellen als gebak van jeeigentaart.nl, maar het maken van een grote pot chili is goedkoop en eenvoudig. Alles wat je nodig hebt is tijd om de ingrediënten te laten stoven en de heerlijke smaken in elkaar te laten opgaan. Lees hier hoe je een authentieke pot chili con carne maakt, en hoe je daarmee kunt variëren.

[IMAGE=fBNFjad8tMl9.jpg]

Welke ingrediënten gebruik je

[IMAGE=fzOUebcqr3uc.jpg]

Chili is in essentie vlees dat lang is gestoofd met hete chilipepers en eventueel andere kruiden, specerijen en ingrediënten. Tegenwoordig worden er veel meer ingrediënten aan de stoofpot toegevoegd, waardoor het vitaminegehalte van het gerecht flink omhoog gaat. Heel veel mensen denken dat bonen en tomaten noodzakelijk zijn, maar dat is niet zo. Bepaalde kruiden horen er wel echt in: komijn en oregano zijn de grote favorieten. Rozemarijn, tijm, piment en andere specerijen worden ook gebruikt. En verder is er vaak een zure component aanwezig die het vlees malser maakt, zoals (wijn)azijn, rode wijn en het sap van de tomatillo.

[IMAGE=c8WmIxffwGxG.jpg]

Hoe bereid je chili

Er zijn duizend-en-een versies van het chili con carne recept. Bij de meeste varianten worden uien en knoflook gefruit en worden er een aantal specerijen toegevoegd. Als deze smaakmakers een kleurtje hebben kan het vlees toegevoegd worden. Het fijne van chili is dat bijna elk soort vlees er voor in aanmerking komt. Spek of varkensvlees, gehakt, goedkope soorten rundvlees zoals runderlappen en sucadelappen, wild, maar ook kip en kalkoen en zelfs vleesvervangers: het wordt allemaal lekker als het over de loop van meerdere uren gesudderd wordt. In Nederland gebruiken we vaak gehakt, maar probeer zeker eens chili te maken met stevige stooflappen die een paar uur nodig hebben om mals worden.

Als het vlees ook is aangebraden worden er chilipepers toegevoegd, het onmisbare ingrediënt van dit recept. Nou is niet elke Nederlander fan van gruwelijk hete chili. Als je dat wel bent, dan gebruik je hete pepervarianten zoals de Madame Jeanette of habanero. Anders zijn één of twee rode chilipepers waarschijnlijk heet genoeg voor jouw smaak. Als je echt weinig op hebt met pittige gerechten, dan gebruik je paprika en een klein beetje cayennepeper. Als je tomaten gaat gebruiken, dan gooi je die ook in de pan.

Nu voeg je water en de wijn of azijn toe samen met een bouillonblokje, zodat het gerecht net onder de vloeistof staat. Breng het geheel aan de kook, laat het één uur tot 4 uur stoven (afhankelijk van de gebruikte vleessoort), en voeg een half uur van tevoren kidneybonen, zwarte bonen, kapucijners of bruine bonen toe. Je kunt maizena of geplette bonen gebruiken om de stoofpot een dikkere consistentie te geven.

Serveren

Chili kan als gerecht of bijgerecht worden gecombineerd met veel andere recepten uit de Mexicaanse of Texaanse keuken. Het is heerlijk met alle denkbare bijgerechten. Serveer het over aardappels, friet, rijst, pasta of met brood. En vroeg zure room, gebakken spekjes, tabasco, rauwe (bos)uiensnippers, diverse soorten kaas, nacho’s en nog veel meer toppings toe. Eet smakelijk!