Franse uiensoep

Uiensoep is een absolute klassieker uit de Franse keuken. De kosten van dit gerecht zijn verwaarloosbaar, aangezien de soep eigenlijk alleen bestaat uit uien. Die geven, als ze voldoende lang gesmoord worden, het gerecht een heerlijke intens hartig-zoete smaak. Het bereiden van deze klassieker onder de Franse gerechten kost wel flink wat werk en tijd.

Waar komt uiensoep vandaan

Uiensoep is een Frans gerecht waarvan de precieze herkomst niet meer te achterhalen valt. De geschiedenis van het recept gaat zeer ver terug: uiensoepen werden al in Frankrijk gegeten in de tijd van de Romeinse overheersing. Dit is voedsel dat vermoedelijk uit noodzaak is ontstaan. Als er in jaren van een slechte oogst bijna niets meer te eten viel, waren er altijd nog de uien. Het is dan ook waarschijnlijk dat uiensoep in eerste instantie volksvoedsel en voedsel voor de armen was. Door de latere associatie van deze soep met Franse restaurants en bistro’s is het een echte klassieker geworden. Er wordt al lang niet meer op neergekeken als voedsel voor de armen.

Hoe wordt uiensoep gemaakt

Om de intense smaak van deze soep volledig tot zijn recht te laten komen, is het noodzakelijk om de uien lang te bakken. Een half uur op laag vuur in roomboter bakken is wel het minimum. Door deze bereidingsmethode worden de uien goudbruin van kleur en beginnen de suikers in de groente te karameliseren. Voor een stevige pan uiensoep moet er minstens een kilo uien geschild en in dunne ringen worden gesneden. De soep wordt verder op smaak gemaakt met knoflook, bouillon, wijn en kruiden zoals tijm en laurier. Variaties op deze ingrediënten zijn mogelijk. Het is traditioneel om de soep een half uur tot een uur te laten stoven, en hem te serveren in een ruime soepterrine, met in de soep een drijvend stuk stokbrood met gegratineerde kaas. Meestal wordt daarvoor gruyère gebruikt. De soep kan daarna nog zeker een week lang in de koelkast worden bewaard.

Vichyssoise – de andere uiensoep

Een andere bekende Franse soep is vichyssoise. Ook hierbij nemen de ui en zijn broertje de prei, een belangrijke rol in. De uien en de prei worden hierbij echter minder zwaar aangebakken. Deze soep bevat verder aardappel, room en melk, en wordt na bereiding gepureerd. Het grootste verschil met uiensoep is dat vichyssoise ijskoud geserveerd wordt, net zoals de Spaanse gazpacho.

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *