Harissa

Harissa is een saus of pasta die afkomstig is uit Noord-Afrika. Deze saus bevat behalve gedroogde rode pepers ook typische specerijen uit de regio. Komijn is een onmisbaar ingrediënt, net zoals knoflook. Ook kan er gemalen geroosterde paprika, karwijzaad en andere smaakmakers aan toegevoegd zijn. Deze saus wordt ook in Nederland steeds populairder.

Welke soorten harissa bestaan er

Er zijn varianten met citroenverbena, de typische Marokkaanse ingemaakte citroenen en rozenwater in de handel. Harissa wordt verkocht in tubes of in potjes. Het is zelfs mogelijk om thuis je eigen harissa te maken met behulp van een gedroogde kruidenmix. Dat zorgt voor een product dat verser en smaakvoller is, en een authentiekere belevenis geeft dan harissa uit een fabriek. Bovendien kan je zelf experimenteren met extra ingrediënten zoals knoflook, zongedroogde tomaat en sumak.

Waarbij kun je deze saus gebruiken

Harissa is net als de Indonesische sambals in heel veel gerechten een uitstekende toevoeging. Het wordt vooral gebruikt om vlees, vis, soepen en stoofpotten een extra beetje pit en meer smaak te geven. Maar tegenwoordig wordt het ook gebruikt op pizza, in döner en falafel en om gefrituurd fastfood in te dippen. Dat zien we bij veel verschillende soorten pittige sauzen overal ter wereld: de echte liefhebbers van pittig gebruiken hun favoriete toevoeging het liefst bij elk gerecht.