Caribische pepersaus

In de hete zon van de Caribische stranden worden hete pepersauzen gewaardeerd om hun kick bij geroosterd vlees, zeevoedsel en stoofpotten. We bespreken hier een paar soorten Caribische hete sauzen.

Hoe worden Caribische pepersauzen gemaakt

Op de Caribische eilanden worden vlees en vis vaak gestoofd of gemarineerd in een heet kruidenmengsel, waarvan “jerk” de bekendste is. Maar er zijn ook meer dan voldoende soorten (bijzonder) hete sauzen, die na bereiding pas aan het gerecht worden toegevoegd. Deze heerlijke Caribische sauzen koop je bij de supermarkt of je maakt ze zelf. In principe worden deze sauzen gemaakt van fijngehakte chili’s waaraan suiker, azijn, mosterd en diverse kruiden worden toegevoegd. Piment, de bijzondere “peperbes” uit het Caribisch gebied is ook een belangrijk ingrediënt.

Voor echte vuurvreters

In het Caribische gebied groeien een paar van de heetste varianten van chilipepers ter wereld. Berucht zijn de Scotch bonnet habanero peper en de Madame Jeanette die daaraan verwant is. Het gebruik van deze soorten pepers zorgt voor extreem hete sauzen, die meer eetbaar worden gemaakt door rietsuiker en andere zoete toevoegingen zoals mango en papaja. Als je thuis deze sauzen gaat maken kun je deze pepers (of een deel daarvan) vervangen door normale rode pepers, en zelfs door paprika.