Confit de canard

Dit is één van de absolute toppers onder de Franse specialiteiten. Het zijn eendenbouten die door een speciale bereidingsmethode heel lang houdbaar zijn gemaakt. Dat klinkt vreemd voor gevogelte, maar confit de canard is maandenlang houdbaar, en als het uit zijn blik of pot wordt gehaald hoef je het alleen maar op te warmen voor een heerlijk gerecht. Confit de canard is vaak een van de dagschotels bij Franse restaurants. In Nederland is het in blik en bij de poelier verkrijgbaar. Je kunt het gerecht zelfs thuis bereiden wanneer je bezit over voldoende geduld.

Hoe werkt het konfijten van eendenbouten

Dit gerecht dateert uit een tijd dat er nog geen diepvries was, en dat het lastig was om voedsel lang te bewaren. Groenten en fruit waren nog wel te doen, maar vlees en gevogelte (dat snel vergaat bij kamertemperatuur) gaat rotten als het niet goed geconserveerd wordt. Confit de canard is een slimme oplossing om eendenbouten lang houdbaar te maken en ze tegelijkertijd een heerlijke smaak te geven. De bouten worden hier langzaam gegaard in heet vet van gevogelte. Meestal wordt daarvoor ook eendenvet gebruikt, maar ganzenvet is ook gangbaar. Er is in elk geval een flinke hoeveelheid vet nodig, want de eendenbouten moeten volledig ondergedompeld zijn terwijl ze bereid worden. Om te beginnen worden (wilde) eendenbouten gemarineerd of gezout. Daaraan kunnen kruiden zoals knoflook, tijm en laurier worden toegevoegd. Na het marineren worden de bouten in het hete vogelvet gelegd in een grote pan. Het vet moet heet zijn, maar mag absoluut niet koken. Het is handig om een kookthermometer te gebruiken, waarbij het vet ongeveer 85 graden moet zijn. De bouten worden daarna minstens 3 uur op een laag vuur gaar gestoofd. Het vlees krijgt dan de tijd om langzaam af te koelen in het vet, en wordt vervolgens ook in het vet bewaard. Doordat het vlees volledig omhuld is door een dikke vetlaag heeft het geen kans om te gaan bederven. Door deze conserveringsmethode wordt de smaak van het eendenvlees ook mooier en dieper.

Serveren van confit de canard

Als je het vlees wilt serveren dan kun je het opwarmen, waarbij het de kunst is om het nog aanwezige vel van de eend krokant te krijgen. Een slimme manier om dat te doen is door de bouten kort te grillen of in een heteluchtoven te leggen. Ook bakken in de koekenpan is mogelijk. Voordat je de canard klaar gaat maken voor serveren, kun je de dikke vetlaag verwijderen door de eend even zachtjes op te warmen in een pan en het gesmolten vet af te gieten. Juist bereidde confit de canard is heerlijk, met een lekker krokant korstje. Het wordt vaak geserveerd met gebakken aardappeltjes, gekookte groenten of een salade. Zuurkool is ook een optie. Probeer dit gerecht eens uit. Voor een zacht bedragje kan je een groot blik confit de canard in de betere supermarkt kopen. Wedden dat je daarna zo enthousiast bent dat je het zelf wilt gaan maken? Eet smakelijk!