Injeera

Injeera is een basisgerecht uit de Ethiopische keuken. Het neemt daar de plek in van brood, maar lijkt meer op een pannenkoek. Injeera wordt gebruikt als zowel bord als vork en lepel. Met een stuk Injeera kun je namelijk gemakkelijk de vele stoofpotachtige gerechtjes uit de regio opscheppen.Dit ongerezen brood heeft een erg open en zachte textuur.

Hoe Injeera gemaakt wordt

Eerst wordt het teff graan in een pan getoast tot het bruin is. Het wordt daarna gemengd met gist, suiker, zout en water. Het beslag mag een korte tijd rijzen, want in die tijd wordt het zuurder. Hoe langer je het laat staan, hoe zuurder het wordt. Gebruik het beslag binnen een dag, en bak het vervolgens zoals je dat doet met een pannenkoek.

Teff of tarwe?

In Ethiopië wordt Injeera meestal van teff gemaakt. Teff is een bijzondere graansoort die alleen in dit gebied voorkomt. Het is erg voedzaam en zorgt voor de unieke, luchtige structuur van het Injeera brood. Omdat de korrels van teff veel kleiner zijn dan die van graan, kost het aanzienlijk meer moeite om het gewas te oogsten. Daarom ligt de prijs van teff een stuk hoger dan die van tarwe. In Nederland is teff ook te koop, maar ook hier is het aan de prijs.