Boeuf bourguignon

Boeuf bourguignon is een Frans stoofgerecht op basis van rundvlees (runderlappen of sukadelappen). Hierbij wordt het vlees heel langzaam gestoofd in rode wijn, met toevoeging van verschillende groenten en kruiden. Boeuf bourguignon was van oorsprong een manier om rundvlees van lagere kwaliteit over langere periodes te laten garen.

Waar komt dit gerecht vandaan

De oorsprong van dit rundvleesgerecht ligt waarschijnlijk in de middeleeuwse stoofpotten, één van de meest gebruikelijke manieren om voedsel te bereiden. De werkspieren van rundvee, dat in die tijd vaak voor de ploeg werd gespannen, zijn van nature taai en dus niet geschikt voor snelle bereidingsmethoden zoals bakken of grillen. Door het vlees in wijn gaar te stoven komen de taaie vezels los van elkaar en lost het vet van het vlees op in het kookvocht. De zuurtegraad van de wijn helpt, net als bij marineren, ook om het vlees malser te maken. Door het lange stoven trekt de smaak van het vlees en van de wijn bovendien in het hele gerecht. Het gerecht in de vorm zoals je het nu kent, wordt sinds de 19e eeuw in kookboeken vermeld. Het is één van de bekendste Franse gerechten en wordt vaak geserveerd in hotels, bistro’s en restaurants. Vaak wordt het dan geserveerd samen met gekookte aardappels of met brood, en eventueel met gekookte groenten zoals erwten en boontjes.

Hoe wordt boeuf bourguignon gemaakt

Dit heerlijke stoofgerecht valt thuis vrij eenvoudig in grote hoeveelheden te maken, en laat zich uitstekend invriezen. Je kunt het maken in een grote braadpan of Dutch oven. Eerst wordt het vlees in grote dobbelstenen gesneden en gemengd met zout, peper en bloem. Ui en knoflook wordt aangebakken en er worden gerookte spekjes uitgebakken. Als het vlees bruin is gebraden wordt het geheel bedekt met een laag rode wijn, waarbij een wijn uit de Bourgogne de voorkeur heeft. Maar in principe kan elke stevige rode wijn, zoals Bordeaux, Merlot of Shiraz gebruikt worden in het gerecht. Tijdens het stoven wordt een bouquet garni van kruiden mee gestoofd en later verwijderd, en er worden grote stukken selderij, champignons, wortels en sjalotjes aan de pan toegevoegd.

Er zijn verschillende varianten, die vaak meer of andere groentesoorten gebruiken. Verwante gerechten worden niet met rundvlees bereid maar met lamsvlees of konijn. Een andere Franse klassieker, coq au vin, heeft overeenkomsten met boeuf bourguignon en bedient zich voor een deel van dezelfde ingrediënten. Dit is echter een stoofpot met kip.