Doro Wat is een verrukkelijk stoofgerecht uit de Ethiopische keuken. Het bestaat uit stukken kip en eieren, die zijn gestoofd in een heerlijk mengsel van kruiden, uien en tomaten. Je vindt het gerecht bij elk Ethiopisch restaurant, maar je kunt het ook uitstekend thuis bereiden.
Hoe maak je Doro Wat
Twee erg belangrijk ingrediënten van dit gerecht zijn het berbere-kruidenmengsel en een unieke bereidingswijze van de uien.
Je snijdt een grote hoeveelheid uien of sjalotjes in ringen en fruit die voor lange tijd. Daarbij gebruik je hoeveelheden boter die wij als Nederlander overdreven vinden. Gekruide Ethiopische boter of niter kibbeh is nog beter, en je kunt eventueel ook ghee (geklaarde boter) gebruiken. Het doel is om, net als bij Franse uiensoep, de uien heel lang te laten stoven, waardoor de suikers in de uien gaan karameliseren. Dat zorgt voor een zoete, intense en zware smaak.
Zodra de uien het stadium bereikt hebben dat ze donkerbruin (maar niet verbrand zijn) is het tijd om knoflook en een flinke hoeveelheid berbere kruiden toe te voegen. Laat dit een paar minuten sudderen, en voeg dan tomaten en een flinke hoeveelheid water toe. Nu kan je de kip, die absoluut botjes mag hebben, in het kruidige mengsel leggen. Extra toevoegingen op dit punt kunnen pepers zijn, en een scheut van de beroemde Ethiopische honingwijn tej is ook welkom. Als je die wijn niet toevallig op je keukenplank hebt staan kun je ook honing gebruiken. Een scheut bier en of rode wijn is ook uitstekend.
Vervolgens sudder je het geheel gaar, wat ongeveer een half uurtje duurt. Daarbij mag het kookvocht indampen totdat er een soort dikke stoofpot is ontstaan. Het geheel is dan doortrokken van de berberev kruiden, de diepe geur en smaak van de gebruinde uien en de kip. Op het laatst voeg je gekookte eieren toe die je een tijdje laat mee sudderen. Deze heerlijke stoofpot kun je opscheppen met een stuk Injeera, of combineren met rijst. In Ethiopië is Doro Wat een echt feestgerecht – geniet ervan!