Eten als kunst, restaurants als musea

Lekker eten is niet alleen een genot voor de smaakpapillen en de maag, maar ook voor de ogen. Presentatie is dan ook een van de belangrijkste aspecten van een gerecht. Dat is natuurlijk altijd al zo geweest, maar in de afgelopen jaren is het belang van een goede presentatie alleen maar duidelijker geworden.

De populariteit van Instagram, Twitter en Facebook hebben ervoor gezorgd dat mensen foto’s van hun eten delen met hun vrienden. Een goede presentatie zorgt er voor dat het gerecht er lekker uitziet, wat er vervolgens voor zorgt dat mensen zich geïnspireerd voelen om zelf in de keuken aan de slag te gaan. Mensen delen hun kookcreaties namelijk graag met hun vrienden en beschouwen het op die manier als een soort kunst.

Ook voor restaurants is een goede presentatie erg belangrijk. In één oogopslag moet het duidelijk worden wat klanten mogen verwachten van de gerechten die een restaurant serveert. Een restaurant moet er dus voor zorgen dat de gerechten op een goede manier aan het publiek worden aangeboden. Foto’s van de gerechten, zowel online als in de inrichting van het restaurant, geven een hele goede weergave van de kwaliteit van het eten.

Om daar nog een stapje bovenop te doen zouden restaurants lijsten van BGA kunnen gebruiken om een prachtig totaalbeeld van hun ‘kunstcollectie’ weer te geven. Met deze lijsten worden de foto’s van de gerechten nog mooier, en wordt de kwaliteit van het eten als nog hoger beschouwd.

Hier kunnen we dus uit opmaken dat eten zeker ook een genot is voor de ogen. Mensen vinden het leuk om naar te kijken en voelen zich er fijn bij. Er is daarom geen enkele reden om je gerechten niet als een prachtig kunstwerkje te vertonen!