Kitfo en Gored Gored

Twee zeer populaire delicatessen in Ethiopië zijn kitfo en gored gored. Allebei zijn het bereidingen van rauw rundvlees. Het verschil is dat kitfo eerst gemarineerd wordt in gekruide boter (niter kibbeh) en in mitmita, een heet kruidenmengsel dat vergelijkbaar is met het bekendere berbere. De twee bereidingen worden wel eens door elkaar gehaald in het Westen.

Beide gerechten staan in hoog aanzien in de Ethiopische keuken en worden vaak op feesten geserveerd. Zoals bij alle gerechten met rauw vlees kunnen er bepaalde risico’s voor de gezondheid aanwezig zijn. Die kunnen verminderd worden door het gerecht na bereiding direct te serveren.

Gored gored

Gored gored word helemaal niet gemarineerd en bestaat uit grotere stukken (dobbelstenen) biefstuk of ander rundvlees van uitstekende kwaliteit. Gored gored wordt vaak geserveerd met awaze, een kruidige saus met mosterdpoeder en chilipeper. Ook verse limoenpartjes zijn een populaire toevoeging.

Kitfo

Kitfo is uiterst fijngehakt rundvlees van hoge kwaliteit. Het wordt eerst een flinke tijd gemarineerd, waardoor het rauwe vlees een heerlijke kruidensmaak krijgt. Het kan ook licht aanbraden worden – deze variant heet Kitfo leb leb. Kitfo wordt vaak geserveerd met de verse kaas die ayibe wordt genoemd.