Sriracha

Sriracha is een hete saus uit de Thaise en Vietnamese keuken. Sriracha is de laatste 10 jaar een grote hype geworden in de Westerse wereld. In Amerika bestaan er bijvoorbeeld complete kookboeken voor koken met Sriracha , en zijn er bijvoorbeeld bizarre combinatiegerechten met deze saus gemaakt. Wat dacht je bijvoorbeeld van Sriracha, chocolade en bacon? Maar ook zonder dat je dit soort vreemde combinaties gaat maken heb je met Sriracha een heerlijke saus in handen, die bovendien in veel verschillende varianten te krijgen is.

Wat is Sriracha

De meeste soorten Sriracha zijn naar Europese begrippen erg heet, maar er zijn ook een paar versies die wat milder zijn. Sriracha wordt gemaakt van verse chilipepers, knoflook, zout, suiker en azijn. Daar kunnen meerdere interessante ingrediënten aan wordt toegevoegd. In Vietnam wordt de saus als topping over de klassieke soep pho gebruikt, terwijl hij in Thailand wordt ingezet om de lokale curry’s extra pittig te maken. Maar net als zoete chilisaus kan hij ook gebruikt worden om gefrituurd voedsel zoals loempia’s in te dippen. Het meest bekende merk dat in Nederland de winkelplanken domineert is Flying Goose Brand uit de USA, maar dat is niet per se de meest interessante variant – probeer een ander merk uit als je het kan vinden, of maak (als je daar zin en tijd voor hebt) je eigen Sriracha, die maandenlang goed blijft in een gesteriliseerde fles of pot.

Welke varianten Sriracha bestaan er

Het dominante merk Flying Goose Brand heeft verschillende varianten op de markt gebracht toen bleek dat deze saus een succes was. In de winkel kun je nu Sriracha met extra knoflook, een gemiddeld hete versie met citroengras, Sriracha met extra gember, superhete Sriracha saus en saus zonder toegevoegde MSG (smaakversterker E621) kopen. Er is zelfs een commercieel mengsel van mayonaise met Sriracha te verkrijgen, dat een erg interessante extra kick aan je patat geeft.