Gomen

Gomen is een van de populairste groentegerechten in Ethiopië, en tegelijkertijd is het hoofdingrediënt een plant die we absoluut niet verwachten op het Afrikaanse continent. Gomen wordt namelijk gemaakt met de scheuten van een lokale koolsoort. De beste vervanging die wij hier in Nederland kunnen gebruiken is ouderwetse boerenkool! Dat maakt een bereiding van gomen niet alleen gezond en erg smakelijk, maar ook bijzonder verrassend voor mensen die gewend zijn aan stamppot met worst.

Waar kom je gomen tegen

Je vindt gomen in een Ethiopisch restaurant. Dit is één van de vele gerechtjes die je krijgt als je een Ethiopische gemengde tafel bestelt. Je kunt het groentemengsel daar opscheppen met het bekende platte brood of injera. Je kunt het natuurlijk ook prima zelf maken. Daarbij is het van belang om de boerenkool niet kapot te koken – de groenten moeten nog een “bite” hebben.

Zelf gomen maken

Snijd de boerenkool (andere koolsoorten mogen trouwens ook) in reepjes. Smelt niter kibbeh, de typische Ethiopische gekruide boter (maar normale roomboter mag je ook gebruiken) in een wok. Daarbij voeg je gember, knoflook, kardemom, koriander en rode peper toe. Voeg een in reepjes gesneden ui toe en fruit die een paar minuutjes. Doe dan de boerenkool in de pan, samen met het sap van 1 citroen. Kook het geheel zo’n 10 minuutjes totdat de kool gaar is, maar nog wel knapperig.

Je hebt nu een heerlijke schaal groenten die prima combineert met zo’n beetje elk ander Ethiopisch gerecht. Dit gerecht vormt een uitstekende combinatie met aardappel en met verse kaas. Je kunt ook variëren door andere kruiden te gebruiken, of door de groente deels in te wisselen voor spinazie of andere bladgroenten.