Andouillette

Fransen eten orgaanvlees in een mate die wij Nederlanders nooit gekend hebben. Veel gerechten met orgaanvlees gelden in La France als delicatessen. Terrines en paté van kopvlees, dikke bloedworsten en gestoofde kalfskop, en de ouderwetse pens die wij hier al sinds de Hongerwinter niet meer lusten. Maar andouillette spant de kroon wel onder de gerechten die de meeste Nederlanders naar de wc doen rennen. Dit is namelijk een worstje gehuld in varkensdarm, en tevens ook gevuld mét varkensdarm.

Is andouillette eetbaar?

Veel Fransen lijken te denken van wel – maar natuurlijk zou het kunnen gaan om een nationale samenzwering. Er is in ieder geval een vereniging opgericht die dit darmenworstje op kwaliteit beoordeelt. Alleen als je achter de andouillette op een restaurantmenu de aanduiding “AAAAA” ziet staan, dan weet je dat jouw andouillette aan de hoge eisen van deze vereniging voldoet. Toch is dit niet een gerecht voor iedereen. Ondanks dat de darmen, die de inhoud van het gerecht vormen, goed gewassen worden, blijft het gerecht toch altijd een beetje naar poep ruiken en smaken. Blijkbaar is dat toch een aroma die Fransen op prijs kunnen stellen. De textuur van de darmen valt als rubberachtig te beschrijven. Andouillettes worden vaak koud geserveerd met friet en een stevige mosterdsaus, misschien om de orgaansmaak een beetje tegen te gaan.