Britse pies

Een traditionele Britse stoofpot is goedkoop en erg lekker, maar is helaas niet makkelijk om mee te nemen als lunch. Om hun mannen – die ‘s ochtendsvroeg naar de mijnen, schapen of fabriek vertrokken – toch van een goede maaltijd te kunnen voorzien, hebben Britse huisvrouwen destijds de ‘pie’ bedacht. Een dergelijke taart bevat hartige ingrediënten, maar is omhuld met een deegkorst die het hapje op zijn plek houdt. Hieronder volgen enkele bekende en authentiek Britse pies.

Beef and kidney pie

Dit is inderdaad een stoofpotje in deeg. De pie wordt gemaakt door goedkoop rundvlees (bijvoorbeeld sukadelappen) lange tijd te stoven met ui, bouillon en Worcestershiresaus. Er worden vervolgens niertjes aan toegevoegd en daarna wordt het geheel in een deegkorst gegoten en gebakken tot de pie goudbruin en bijzonder smaakvol is.

Pork pie

Deze pie wordt meestal koud gegeten. Het deeg wordt gevuld met grof gehakt varkensvlees, ei en gelatine. Wil je deze pie ook serveren in jouw restaurant? Een professionele oven kun je eventueel betalen met een bedrijfslening: kijk bijvoorbeeld op qeld.com/nl/ voor een gunstig aanbod.

Shepherd’s pie

Deze pie wordt niet omhuld met een deegkorst, maar met aardappelpuree. Shepherd’s pie bevat een mengsel van gehakt (meestal lamsgehakt), ui en groenten, dat gesudderd wordt in bouillon en/of tomatenpuree. Dit mengsel wordt omhuld met aardappelpuree – overdekt met kaas (bijvoorbeeld cheddar) – en wordt daarna krokant gebakken.

Stargazy pie

Je moet eigenlijk wel met deze pie opgegroeid zijn om deze te kunnen waarderen. Kenmerkend voor deze lekkernij zijn de visjes die uit de pie steken, wat sommige mensen als ‘onsmakelijk’ bestempelen. De Stargazy pie komt uit Cornwall – waar vis vroeger als basisvoedsel gold – en bevat meestal sardientjes, aardappelen en eieren.

Steak and ale pie

Nog een taartje met rundvlees, dat gesudderd wordt met wortel, ui en kruiden in een saus die donker Brits bier (ale) bevat. Deze pie wordt in de pub met friet en erwtjes gegeten – uiteraard met een goed glas ale erbij.