De beste gerechten bij het tapas restaurant

Tapas restaurants zijn enorm populair in Nederland. De gerechten hebben het ideale formaat om ze eens uit te proberen, zonder je meteen vast te hoeven leggen op een heel bord ervan. Dat is nog eens snel nieuwe hapjes uitproberen! Aan de gemiddelde Nederlander, die gewend is aan stamppot en boterhammen met kaas, bieden de tapas gerechten een verscheidenheid aan smaken, texturen en ingrediënten. En toch bevatten ze voor het Nederlandse volk min of meer herkenbare ingrediënten.

[IMAGE=bGNaPOb9wvQq.jpg]

Tapas uit alle windstreken

[IMAGE=dvAkozctS9I7.jpg]

De tapas bij een Spaans tapas restaurant zijn enorm gevarieerd, omdat ze afkomstig zijn uit veel verschillende gebieden. Denk maar aan de warme, kruidige stoofpotten uit het bergachtige Baskenland, die ook in de koude maanden uitstekend smaken. Of het verse zeevoedsel uit de kuststreken van het land. Uit het ruige binnenland van Spanje komen de heerlijke wildgerechten. En de vroegere Berbers en Arabieren hebben hun eigen culinaire invloed ooit achtergelaten, gezien de introductie van zuidvruchten, rijst en kruidenmengsels uit het Midden-Oosten. Sommige tapas restaurants serveren bovendien ingrediënten die afkomstig zijn van het Amerikaanse continent. Elk Zuid-Amerikaans land en elk eiland in de Caribische Zee heeft immers weer eigen unieke lekkernijen ontwikkeld.

Enkele heerlijke tapas gerechten

Wat zijn nou de lekkerste tapas die je bij een tapas restaurant kunt eten? Dit is onze eigen persoonlijke toplijst van tapas.

  • Tortilla

De Spaanse tortilla heeft niets te maken met de Mexicaanse wraps die helaas dezelfde naam dragen. Het gerecht bestaat hoofdzakelijk uit een koek of taart van eieren en aardappelen. Door de toevoeging van uien, pittige worst (zoals chorizo) of spek en soms ook knoflook is tortilla een buitengewoon vullend, makkelijk en hartig gerecht.

  • Patatas Bravas

Krokante aardappeltjes, geserveerd in een tomatensaus met extra pit uit de cayennepeper. Een ideaal bijgerecht voor vlees of vis, of gewoon als vervanging voor de gebruikelijke frietjes.

  • Ropa Vieja

Een vleesstoofpot afkomstig uit Cuba, maar zo algemeen geworden in Spanje, zodat het bij vele tapas restaurants wordt geserveerd. Het rund- of varkensvlees wordt zachtjes gekookt in een kruidenmengsel tot het heerlijk mals is. “Ropa Vieja” betekent trouwens letterlijk “vodden” of “oude kleren”. Tip als jij zelf toe bent aan een mooie nieuwe outfit: check eerst de website van Ecco Schoenen voor inspiratie!

  • Albondigas

Niet alleen krokante aardappeltjes zijn heerlijk in tomatensaus. Spaanse albondigas of gehaktballetjes zijn gekruid met komijn, paprikapoeder en kaneel en worden geserveerd in een overheerlijke warme tomatensaus, die extra smakelijk wordt door de bereiding met behulp van witte wijn.

  • Zoete pepers gevuld met roomkaas

Een echte klassieker en tapa waar sommige mensen geen genoeg van kunnen krijgen. Dat ligt aan de onweerstaanbare combinatie van zoet en hartig. De bereidingswijze is niet moeilijk zodat mensen dit gerecht thuis eenvoudig zelf kunnen klaarmaken. De meeste kinderen zijn dol op dit gerecht!

  • Meloen met Parmaham

Als je het hebt over de geweldige combinatie van zoet en hartig, dan is dit een tapa die daarin uitblinkt. De honingzoete, rijpe meloen heeft een heerlijk mondgevoel dat fantastisch geaccentueerd wordt door de zoute en vette hoedanigheid van de eersteklas ham die erom heen gewikkeld wordt.