Quiche Lorraine

Een quiche is een Frans recept dat vaak vertaald wordt als hartige taart. In ieder geval bij de quiche Lorraine bevat het gerecht echter heel andere ingrediënten. Het lijkt wel op taart, in de zin van dat het gerecht in een hete oven gaar wordt gebakken. De quiche Lorraine is een van de bekendste soorten quiche die ook in Nederland erg populair is. De ingrediënten zijn simpel, vullend en heerlijk, en de bereiding is extreem eenvoudig.

Wat is een quiche Lorraine

Van oorsprong is dit een gerecht afkomstig uit Lotharingen, een deel van Noord-Frankrijk. Het is eigenlijk een erg eenvoudig gerecht dat gemaakt wordt met ingrediënten die goed voorhanden zijn, namelijk uien, spek, eieren, room en kaas. Deze ingrediënten worden in een korst van bladerdeeg gebakken en geserveerd. Er zijn verschillende varianten op het recept. Soms wordt er in plaats van spek ham gebruikt, soms worden er prei en/of champignons toegevoegd. En of er van oorsprong inderdaad kaas in moet, is een kwestie waarover nog weleens gediscussieerd wordt. Het maakt in principe niet uit, want met de heerlijke combinatie van spek, ei en room is het bijna onmogelijk om geen heerlijke quiche te krijgen.

Hoe maak je een quiche Lorraine

Om deze lekkere quiche zelf te maken, verwarm je eenvoudig een oven voor op 180 graden en bekleed je een taartvorm met bladerdeeg. De ui wordt langzaam gefruit en daarna bak je de spekblokjes goudbruin. Je kunt vervolgens alle gebakken ingrediënten toevoegen aan een mengsel van eieren, room en kaas, of je kunt daar afwisselend laagjes van bouwen in het bladerdeeg. Vervolgens is het voldoende om de taart 20 tot 30 minuten te bakken, en direct warm te serveren.