Berbere, wat is dat precies? Het heeft in ieder geval niks met de Berbers te maken. Dit is een kruidenmengsel uit Ethiopië dat in Europa steeds populairder wordt, en terecht. Ethiopië ligt aan de Rode Zee. In de Middeleeuwen lag het op de handelsroutes tussen India en het Midden-Oosten. Veel kruiden die we in het berbere-mengsel aantreffen zijn dan ook afkomstig uit Zuid-Azië. Je kunt dit kruidenmengsel dan ook vergelijken met Indiaas currypoeder, maar het heeft duidelijk unieke kenmerken.
De kruidenmix is tegenwoordig in verschillende soorten commercieel in de handel verkrijgbaar. Bij de betere supermarkt kun je het ook in het kruidenrek vinden. Zelf berbere maken is niet alleen leuk, maar ook leerzaam voor de culinaire enthousiasteling. In principe gebruik je zo’n 15 verschillende soorten kruiden die je in een vijzel stampt, en daarna goed mengt.
De volgende ingrediënten kun je vinden in een berbere. De hoeveelheid cayennepeper is trouwens afhankelijk van jouw smaak – een lekkere berbere hoeft niet perse tranentrekkend heet te zijn.
- zout
- zwarte of witte peper
- zoet paprikapoeder
- piment
- cayennepeper
- knoflookpoeder
- uipoeder
- korianderzaad
- kruidnagel
- gemberpoeder
- fenegriek
- kurkuma
- kaneel
- kardemom
- nootmuskaat
Als je eenmaal een pot hebt gemaakt van dit mengsel, dan kun je het bijna oneindig bewaren en in veel verschillende Ethiopische gerechten toepassen.